Houtskool of briketten

18 april 2024

Kan ik beter houtskool of briketten gebruiken voor mijn Kamado of BBQ

Briketten zijn samengeperst, brandbaar materiaal. Van oorsprong worden briketten samengeperst van resten hout met een bindmiddel zodat je een mooie vorm overhoudt. De laatste jaren zijn de kokosbriketten erg in trek. Bij de kokosbriketten wordt het afvalmateriaal van de bast van de kokosnoot samengeperst. Dit is van zichzelf al erg hard en natuurlijk, waardoor het heel schoon en lang brandt.
Briketten zijn er in verschillende vormen. De meest bekende vorm zijn de kussentjes, maar er zijn ook vierkante of rechthoekige blokjes. Briketten worden ook wel eierkolen genoemd, vanwege de specifieke vorm.

Briketten ontbranden langzaam, maar branden wel erg lang. Ze worden niet extreem heet en hebben veel zuurstof nodig. Door deze kwaliteiten worden ze graag gebruikt op emaille barbecues (zoals de Webers) voor de langere sessies. Ze geven gedurende langere tijd een constante warmte af waardoor je de temperatuur lang stabiel kunt houden. Goeie briketten geven geen geur of rook af, waardoor je erg schoon en smaakvrij kunt barbecueën.

Check onze briketten

Houtskool ontbrandt over het algemeen snel en geeft snel hitte af. Het heeft een breder temperatuurbereik dan briketten en eenmaal brandend kan het met minimale zuurstof blijven branden. Houtskool kan intens heet worden maar is dus ook erg goed voor langere sessies op lage temperaturen. Houtskool geeft die typische BBQ smaak af, doordat het gemaakt is van echt hout. Natuurlijk zitten er veel verschillen in de soorten hout waarvan het houtskool gemaakt is en dit heeft dus ook invloed op je smaak, ontbranding, brandduur & temperatuurbereik.

Briketten gebruiken in een kamado?

In een kamado werk je met houtskool. Briketten hebben te veel zuurstof nodig en hebben een beperkter temperatuurbereik. Daarbij gebruik je briketten voor langere sessies omdat het de warmte goed vasthoudt. Dit doet het keramiek echter al voor je bij jouw kamado. Zet daarbij het punt dat briketten die typische houtskoolsmaak niet afgeven en je snapt waarom je geen briketten in je kamado gebruikt.

Bekijk hier onze houtskool voor je kamado of BBQ

Wat is nu het verschil?

Briketten gebruik je voor het lang vasthouden van warmte tijdens je BBQ sessie. Dit wordt met name veel gebruikt voor de langere sessie op de emaille BBQ’s zoals de Weber BBQ’s.
Voor de open BBQ’s, de korte sessies of om te grillen, maar ook voor de gerechten waarbij je smaak wil toevoegen én in alle kamado’s maak je gebruik van houtskool. Dit is te gebruiken op zeer lage én op zeer hoge temperaturen en geeft een heerlijke smaak af.

Hoe herken je kwaliteit?

Kwaliteit van houtskool of briketten begint bij de basis, waar is het van gemaakt? goede houtskool herken je aan de vorm van de kool. Deze lijkt nog op hout of stukken hout. De sortering van de houtskool is ook iets om op te letten. Goede houtskool heeft echte brokken die je kunt vasthouden. In tegenstelling tot de slechtere kwaliteit houtskool die vaak gemaakt is van afvalhout en in zeer kleine snippers wordt geleverd. Dit brandt even ontzettend snel, maar is niet te sturen in temperatuur. Daarbij is het percentage echt hout in deze kleine stukken houtskool erg laag omdat er verschillende andere stoffen aan toe worden gevoegd om de brandduur te vertragen of juist te versnellen. Allemaal stoffen die je niet bij je eten wil!

Tip: goede houtskool rookt niet! Als je jouw BBQ hebt aangestoken en hem even laat branden zul je bij goede houtskool zien dat er geen rook vanaf komt.
Goede briketten worden ook gemaakt van echt hout of van de bast van kokosschalen. Met name bij de kokosbriketten is het bindmiddel vaak ook plantaardig wat zorgt voor een schone en natuurlijkvriendelijke verbranding. De goedkopere briketten worden vaak geperst met zand of glas (om de brandduur te verlengen) en aangevuld met paraffine of andere nare brandbare stoffen (zodat de briketten niet doven).

Voor houtskool ga je het beste naar een speciaalzaak om zeker te zijn van kwaliteit. De hogere prijs voor kwalitatieve houtskool of briketten, krijg je meteen terugbetaald in een schone verbranding én langere brandtijd. Hierdoor doe je langer met je houtskool en hoef je dus ook minder vaak nieuwe aan te schaffen.

Smaakverschillen, wat is lekkerder

Houtskool geeft de typische BBQ smaak af. Dit komt doordat het gemaakt is van echt hout. Elk houttype geeft weer een andere smaak af. Barbecueën op houtskool proef je daadwerkelijk terug in je gerecht én daarbij kun je het bij de langere sessies ook goed zien. Aan de buitenkant van je vlees ontstaat een roze rand, de smokering genoemd. Dit krijg je alleen voor elkaar met houtskool en / of echt hout.
Hou je niet zo van die BBQ smaak of vind je het snel te rokerig? Maak dan gebruik van goede kokosbriketten. Deze zijn volledig geur- en rookvrij.

Type bbq’s

Emaille BBQ’s zoals Weber of de goedkopere varianten met deksel. Gebruik hiervoor houtskool of briketten naar eigen wens. Briketten voor de langere sessies, houtskool voor het traditionele grillen of het snellere werk. Regelmatig maken klanten een mix tussen houtskool en briketten op dit soort BBQ’s om de voordelen van beide soorten te kunnen benutten. Deze techniek wordt ook vaak gebruikt in de Amerikaanse Off-set smokers.
In een kamado of keramische BBQ gebruik je houtskool. De voordelen van briketten vervallen in een kamado dus maak je gebruik van één van de vele soorten houtskool. Grote brokken zijn erg geliefd, maar ook worden harde takken veel gekocht.

Gezonder of beter voor het milieu

Bij de kwalitatieve houtskool en briketten wordt er gebruik gemaakt van natuurlijk materiaal en worden er geen (brandbare) stoffen toegevoegd. Hierdoor houd je je kamado schoon en kun je je eten op een natuurlijke manier bereiden en consumeren.

Gewoon hout gebruiken kan ook

Houtskool is verbrand hout, dus je kunt zeker ook met hout beginnen. De Afrikaanse braai is hier een geweldig voorbeeld van, waarbij je hout verbrandt waardoor je eigen gemaakte houtskool overhoudt. Dit principe kun je ook in je BBQ nabootsen. Dit geeft wel hoge temperaturen en veel schommelingen in de temperatuur, waardoor het vaak niet ten goede komt aan je BBQ. Bij kamado’s is het gebruik van alleen maar houtblokken sterk af te raden, vanwege de kans op breken en scheuren van het keramiek. Off-set smokers en een Afrikaanse braai zijn hier speciaal voor gemaakt.

Mocht je echter iets meer rooksmaak toe willen voegen, maak dan gebruik van chunks of snippers van hout. Dit kan in elke BBQ en verhoogt de smaaksensatie van je gerecht. Hierdoor kun je nog meer variëren in wat je serveert.
Leg één of meerdere chunks of blokjes hout tussen de houtskool en leg je gerecht op je grill. In het begin van je BBQ-sessie zal het vlees namelijk de meeste smaak en geur van het hout in zich opnemen, dus heb je het grootste effect van je rookhout. Elke houtsoort geeft een eigen smaak af aan je gerecht. Check de chunks in onze webshop om jouw gewenste smaak te vinden.

Wil je meer uitleg of heb je andere vragen over het gebruik van houtsool, briquetten, hout of rookhout? Kom naar de winkel of stuur email, Whatsappje of Kom naar de winkel