Livar Buikspek
van Limburgs Kloostervarken
Hoogste tijd voor een stukkie buikspek! Dit keer een stuk van Livar, het Limburgs Kloostervarken. Sinds we het vlees van dit ras verkopen bij Black & Blue BBQ, komen steeds meer klanten terug voor dit mooi en eerlijk varkensvlees.
BrandtBBQ maakte dit recept met aardappelpuree en gekaramelliseerde ui. Wil jij ook je recept met ons delen? Stuur ons een bericht!
Onderaan het recept vind je alle benodigdheden voor dit recept die bij Black & Blue BBQ te koop zijn.
Benodigdheden
Ingrediënten
Ingrediënten buikspek:
800 gram buikspek (livar)
4 el BBQ Rub – Sweet Bones n Butts – Angus & Oink
Ingrediënten aardappelpuree
600 gram aardappelen
1 el knoflookpoeder
2 el roomboter
4 el melk
Ingrediënten gekaramelliseerde ui
4 kleine rode uien
6 el olijfolie
6 el honing
6 el sojasaus
Peper
Zout
Benodigdheden
Kersenhout
Kernthermometer
Zeef
Ingrediënten Bierstroop
Bereidingswijze
Stook de bbq op voor een indirecte sessie naar 140 graden. Snijd de vetkant van de buikspek kruislings in. Zo voorkom je dat het vlees kromtrekt in de bbq. Bestrooi het vlees rijkelijk met de BBQ Rub. Gooi het rookhout op de hete kolen en leg het vlees op het rooster.
Schil en kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Druk door een zeef en meng in een pannetje met de melk, boter en knoflookpoeder. Voeg zout toe naar eigen smaak. Dit kan je laten afkoelen en als het vlees klaar is weer opwarmen.
Halveer en pel de uien. Fruit ze in een klein sauspannetje met olijfolie tot ze een kleurtje krijgen. Voeg dan de honing en sojasaus toe en zet het vuur laag. Schuif ze af en toe, zodat ze niet vast komen te zitten.
Als het buikspek de 70 graden kerntemperatuur heeft bereikt, mag het van de bbq af. Snijd het vlees in mooie rechthoekige vormen. Schep een lepel puree op het midden van het bord, leg het vlees erbovenop, maak af met de uien, een lepel honing-sojasaus en eventueel nog wat cress, peper en zout.