Hoe steek je de BBQ aan

18 april 2024

Hoe krijg je de barbecue aan

De basis van een geslaagde bbq-avond is natuurlijk de juiste temperatuur van je barbecue. Zo kun je vlees, vis of groenten perfect garen. In deze video leggen we je uit hoe je de BBQ op temperatuur krijgt.

Hoe steek je de Kamado BBQ aan?

Vul je houtskoolmand en leg een wokkeltje tussen de houtskool. Zet de onderste luchtschuif van je BBQ open en laat het deksel open staan. Steek één of twee wokkeltjes of aanmaakwol aan en laat de BBQ met deksel open lekker z’n gang gaan. Wacht tot het wokkeltje is opgebrand. Je hebt nu zoveel houtskool aan ter grootte van een vuist. Dit is een ideaal startpunt om je BBQ sessie mee te beginnen. Het is niet nodig dat alle houtskool brandt! Dit komt later wel als het nodig is. Leg eventueel je platesetter of heat deflector in je BBQ en sluit het deksel. Stuur je BBQ nu naar de juiste temperatuur.

Geen zin om te wachten tot de BBQ aan is? Gebruik een Looftlighter of One-minute lighter. Binnen een minuut ben jij klaar om te starten aan je barbecuesessie.

*Deze film maakten we in samenwerking met Jumbo Supermarkten.

Hoeveel houtskool in je BBQ?

Gooi je houtskoolmand gewoon lekker vol. Je wilt namelijk niet tijdens een BBQ sessie moeten bijvullen. Niet bang zijn voor een te hoge temperatuur. De temperatuur regel je namelijk niet met de hoeveelheid houtskool, maar met de zuurstof toevoer. Je begint met het aansteken van je BBQ

Hoe regel je de temperatuur op een barbecue?

Nadat je de BBQ hebt aangestoken en het deksel hebt gesloten kun je de temperatuur alleen nog beïnvloeden met het toevoegen of knijpen van de zuurstof toevoer. Onder in je BBQ en bovenop je barbecue heb je een luchtschuif. Onder gaat de zuurstof in je BBQ en bovenop zit je trekkap. Deze twee communiceren met elkaar. Als je ze ver open zet, zal er veel zuurstof je barbecue in gaan en zal de trekkap ook veel lucht door je houtskool heen trekken. Veel zuurstof betekent een hevige ontbranding van je houtskool en dus een hogere temperatuur. Sluit je de luchtschuiven echter bijna helemaal, dan zal er zeer weinig zuurstof door je BBQ heen trekken en zal het houtskool zeer rustig branden. Dit heeft een lage temperatuur tot gevolg, ideaal voor de langere low & slow sessies.