Award Winning Burger
Tijdens de eerste editie van de Black & Blue BBQ Battle won Rick de eerste prijs door onder andere deze prachtige Signature Burger in te leveren.
Lees hieronder hoe hij dit monster heeft bereid…
Ga je hem zelf maken? Laat ons jouw creatie zien en tag @blackandbluebbq.nl en @schaft_zonder_spijt
Onderaan het recept vind je alle benodigdheden voor dit recept die bij Black & Blue BBQ te koop zijn.
Benodigdheden
Ingrediënten Burger
- 250 tot 300 gram gehakt voor 2 burgers
- 1,5 broodje (1 hele en 1 onderkant)
- Gemengde sla en optioneel: eetbare bloemen
- Ontbijtspek
- Pittige cheddar (bij voorkeur: chilli/garlic cheddar van De Wit Nijmegen)
- Bierstroop (ik heb 2 varianten: 1. Brouwerij de Hemel – Moenen, 2. Mannenpap – Nectar IPA)
- Gefrituurde lemon pepper/lemon herbs uien
- Mosterd mayonaise
Ingrediënten Bierstroop
- 1 flesje bier +/- 250ml
- 500 gram bruine basterd suiker
- 2 kaneelstokjes
- 125ml water
- 50ml maple syrup
- Paar jeneverbessen
Bereidingswijze
Burger
- Mix het gehakt met kruiden naar wens, vorm 2 burgers
- Toast het brood nadat het ingesmeerd is met roomboter, je hebt 2x onderkant en 1x bovenkant nodig
- Rook de burgers op indirecte wijze ongeveer 15 minuten op 120/130 graden met rookhout (appel, kers)
- Haal de burgers van de bbq en verhoog de temperatuur voor direct grillen
- Plaats de burgers op de grill en voeg in plakken gesneden cheddar toe
- Ondertussen snijd je een kleine ui dun en mix die in een schaal met een eetlepel bloem, een lepeltje maizena en bakingsoda (zorgt voor extra crisp)
- Voeg vervolgens een klein scheutje bier toe, voeg hier citroenkruiden (lemonpepper, lemon herbs enz) aan toe en roer het door
- Vorm een hoopje zoals een rosti-rondje, bak dit af in 180gr zonnebloem olie
- Bouw je burger op, halverwege gebruik je het 2e onderkantje van het broodje. Voeg voldoende bierstroop toe op de burger en sluit bovenop af met de gefrituurde ui en mosterd mayonaise, als laatste voeg je de bovenkant van het broodje toe en steek je een prikker in de burger.
Bierstroop:
Er zijn 2 lekkere varianten te maken met Nijmeegs bier:
- Brouwerij de Hemel – Moenen (rookbier)
- Mannenpap – Nectar IPA
- Zet een grote pan op middel vuur, dit is nodig omdat de bierstroop gaat schuimen
- Voeg het water toe in de pan en aansluitend de suiker, blijf roeren tot alles is opgenomen
- Zodra het zachtjes kookt voeg je de jeneverbes en kaneelstokjes toe
- Voeg vervolgens kleine scheutjes bier toe en roer af en toe
- Na het roeren gaat het schuimen, let op dat het niet overkookt
- Blijf rustig roeren, na het schuimen laat je het inzakken.
- Laat het voorzichtig koken tot het stroperig begint te worden, dit kan tot wel 30 minuten duren.
- Giet het zodra het stroperig is in lege jampotjes en zet het aansluitend in de koelkast, na een paar uur heb je de gewenste dikte bereikt.
Originele recept van Rick @schaft_zonder_spijt