Gyros van het spit

14 juni 2021

Gyros van het spit

BBQ gerechten aan het spit of van de rotisserie, het blijft te gek. De gerechten blijven lekker draaien boven het vuur en het vlees bedruipt zichzelf tijdens de rotaties. Een prachtig gezicht met een fantastisch resultaat. In dit recept testen we de Griekse keuken uit.

Onderaan het recept vind je alle benodigdheden voor dit recept die bij Black & Blue BBQ te koop zijn.

Benodigdheden

Ingrediënten Gyros

  • 2 kilo procureur
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1.5 geraspte (rode) ui
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • ¾ eetlepel zout
  • ¾ eetlepel zwarte peper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 ½ theelepel komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel Cayenne
  • 150ml olijfolie

Ingrediënten Tzatziki

  • 250ml griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • +/- 10 blaadjes munt
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Voor de Gyros gooi je alle ingrediënten in een blender. Blend het tot een gladde massa. Snij de Procureur in plakken ter dikte van ongeveer je pink. Doe de plakken in een kom of bak en giet het mengsel uit de blender over de plakken procureur en zorg ervoor dat er overal marinade tussen zit. Zet het in de ochtend in de marinade en dan kun je het ‘s avonds gebruiken. Rijg de plakken aan het spit. Stook je bbq op tot 150 á 160 graden. Zet een bak onder je gyros zodat het niet direct boven de kolen komt.

Voor de tzatziki schraap je het waterige gedeelte uit de komkommer. Rasp de komkommer en de knoflook en voeg toe aan de yoghurt. Snijd de munt fijn en voeg het samen met de olijfolie, peper en zout. Roer goed door en maak dit eventueel ook al ruim van te voren.

De pita broodjes heb ik zelf gemaakt naar recept uit de Broodbijbel. Vind je dit heel leuk om te doen, maak ze dan zelf. Anders, koop ze lekker kant en klaar uit de winkel 😅.

Gaar de gyros zo’n twee uur of totdat er een mooie smaakvolle buitenkant op zit. Snijd het gebruinde vlees van de rand en hang het vlees terug op het spit. Vul je broodje met vlees, komkommer, rode ui, paprika en tomaat en een flink klodder Tzatziki. Eet smakelijk!

Originele recept van onze BBQ Master Nick @backyard_bbq_brothers