Bavette carpaccio

21 april 2021

Bavette Carpaccio

Gegrilde Bavette, misschien wel het lekkerste stuk van het rund. Vol van smaak, stevig van structuur en toch heerlijk mals. Heerlijk als rollade of in je stoofpot. Vandaag maken we carpaccio met een gegrilde BBQ twist.

Onderaan het recept vind je alle benodigdheden voor dit recept die bij Black & Blue BBQ te koop zijn.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 hele bavette (komt wel op)
  • olijfolie
  • Bull Shit Rub of een andere Beef and Steak rub
  • Rucola
  • Pijnboompitten
  • Rode Ui in halve ringen
  • Pestomayonaise of Alabama White Saus van Grate Goods
  • Parmezaanse kaas

Accessoires

  • BBQ met Gietijzeren Rooster of Cast Iron Reversible Griddle
  • Thermapen
  • Olive Forged Vleesmes
  • Eventueel gietijzeren Skillet om de pijnboompitten in te roosteren
  • Kaasrasp

Bereidingswijze

Bereid de BBQ voor om direct te grillen tussen de 220-240 graden. Leg het gietijzeren rooster in je BBQ en laat het goed opwarmen.

Verwijder eventuele loszittend vet en vliesjes van je Bavette. Smeer hem in met olie en bestrooi met de Bull Shit Rub aan beide kanten. Laat hem even liggen en bereid de overige ingrediënten voor.

Snijd de rode ui in dunne ringen en rooster de pijnboompitten kort, eventueel in je gietijzeren skillet op de BBQ. Je bent nu klaar om met vuur te gaan spelen!

Plaats de gehele bavette in 1 keer in z’n geheel op je rooster. Als hij ligt wil je er niet meer aan gaan trekken! Afhankelijk van de dikte van de bavette laat je hem 3-4 minuten liggen. Draai hem dan weer in 1 keer om. Tip bij het omdraaien: bavette en steaks komen makkelijk van het rooster als ze goed gegrild zijn. Blijft hij plakken aan het rooster? Laat hem dan nog even liggen tot hij makkelijk loslaat.

Grill de andere kant wederom 3 minuten. Meet tussentijds kort met de Thermapen wat de kerntemperatuur van je bavette is. Bij 52 graden heeft hij een heerlijk malse rosé kleur en haal je hem van het rooster. Liever wat bloediger? Stop dan iets eerder. Houd je niet van rood vlees? Maak dan een ander gerecht 🙂

Nu komt het belangrijkste en moeilijkste van het recept, geduld… Laat de bavette heel even rusten. Dit mag zeker 5-10 minuten. Om niet teveel warmte te verliezen kun je de bavette bedekken met wat aluminiumfolie. Let op, pak hem niet te strak in. De warmte kan dan naar binnen slaan en dan gaart je vlees veel verder door dan je wil.

Maak ondertussen het bord op met rucola en rode ui. Pak je Olive Forged Vleesmes en snijd de bavette na het rusten tegen de vleesdraad in dunne plakken. Kijk goed hoe de draden van het vlees lopen en snijd haaks op deze draad. Dan krijg je het lekkerste resultaat.

Leg de bavette op je sla en maak je bord af met de pijnboompitten, de pestomayo en strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen. Een echte klassieker met een BBQ-twist. Smakelijk!

Beknopte beschrijving

  1. Stook je BBQ op tot 220-240 graden Celsius en leg je gietijzeren rooster in je BBQ.
  2. Verwijder overtollig vet en vliesjes
  3. Smeer je bavette in met olijfolie en bestrooi hem royaal met de Bull Shit Rub
  4. Snijd de ui in halve ringen en rooster de pijnboompitten
  5. Leg de bavette in 1 keer op je gietijzeren rooster en grill hem voor ongeveer 3 minuten
  6. Draai hem om en grill tot je een kerntemperatuur hebt bereikt van 52 graden Celsius
  7. Laat je bavette even rusten!
  8. Trancheer de bavette tegen de draad in dunne plakken
  9. Maak het bord op met de rucola, de uitjes, de bavette, de pijnboompitten, de pestomayo en rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen
  10. Smakelijk!

Black & Blue benodigdheden

  • Black Ranch Quebracho houtskool
  • Thermapen
  • Gietijzeren Rooster (Cast Iron Grid) of Cast Iron Reversible Griddle
  • Bull Shit Rub
  • Olive Forged Vleesmes
  • Eventueel Petromax Skillet
  • Eventueel Alabama White Sauce Grate Goods